SIKÇA SORULAN SORULAR

YURT DIŞI DİL YETERLİLİK SINAVLARI

TOFEL

TOEFL IBT, İngilizceyi üniversite seviyesinde kullanma ve anlama yeteneğinizi ölçen bir sınavdır. Bu sınav dünya üzerinde birçok üniversitede anadili İngilizce olmayan öğrencilerin kabul kriteri olarak kullanılmaktadır.
TOEFL IBT sınavı internet üzerinden, TOEFL PBT sınavı ise kağıt üzerinde uygulanmaktadır. TOEFL PBT sınavı yavaş yavaş kullanımdan kaldırılmaktadır.
130 ülke içerisinde bulunan 9,000’den fazla üniversite, kolej ve kurum TOEFL puanlarını kabul etmektedir. Dili İngilizce her yerde eğitim alabilmeniz için TOEFL sınavına girmeniz gerekmektedir.
Her kurum kendi puan şartlarını belirler. Puan şartı araştırmanıza TOEFL® Destination Search ile başlayabilir ve ardından daha özel şartları öğrenmek için kurumla iletişim kurabilirsiniz.
TOEFL IBT sınavı, yılda 50 defadan fazla olmak üzere, sabit tarihlerde yapılır.
Dünya genelindeki sınav yerlerinde ki müsait bir sınav tarihi seçin. Çevrimiçi olarak, posta ile, telefon ile veya bizzat kayıt yaptırın.
Sınav bir günde yapılır. Yaklaşık dört saat sürer, ancak giriş işlemiyle birlikte en az yarım saat önce sınav yerinde olacak şekilde plan yapmalısınız.
Sınava istediğiniz kadar girebilirsiniz, ama 12 günlük bir süre içinde birden çok kez giremezsiniz. Halihazırda bir sınav randevunuz varsa bu randevunuzdan itibaren 12 günlük bir süre içinde başka bir sınav tarihi için kayıt yaptıramazsınız. Başarılı veya başarısız bir sınav puanı yoktur; puan şartları yüksek eğitim kurumu ve kuruluşu tarafından belirlenir.
Ücret seçtiğiniz sınav yerine bağlıdır. Genellikle ücret 160-250 ABD doları arasında değişir.
Sınav ücretine dahil olan hizmetler aşağıda belirtilmiştir; Sizin için çevrimiçi bir puan raporu ve sınavdan önce istediyseniz bir kağıt kopya. Kaydolurken bu seçeneği işaretleyerek kağıt kopya istemediğiniz sürece, puanlarınız yalnızca elektronik olarak gönderilir. Sınava girmeden önceki gün 22.00’ye dek (yerel sınav merkezi saatiyle) istediğiniz zaman bu seçeneği değiştirebilirsiniz. Puan Raporu Tercihinizi değiştirmek için çevrimiçi hesabınıza gidin. Sınava girmeden önce seçtiğiniz kurum veya kuruluşlara gönderilecek en fazla dört resmi puan raporu, ETS resmi puan raporlarını doğrudan bu hedeflere gönderir.
Sınav tarihinden üç-dört ay önce kayıt yaptırın.
130 ülkede bulunan 9,000’den fazla üniversite, kolej ve kurum TOEFL sınavı puanlarını kabul etmektedir
Sınava hazırlanmaya sınav tarihinizden en geç sekiz hafta önce başlayın.
İngilizce okuma, dinleme, konuşma ve yazma becerilerinizle ilgili mümkün olduğunca alıştırma yapmanız sınav gününde hazır ve güvenli hissetmenizi sağlayabilir.
Reading bölümünde üç veya dört okuma parçası bulunur. Her parça için 12-14 soru vardır. Bölümdeki tüm soruları cevaplamanız için 60-80 dakikanız vardır.
Listening bölümünde, konuşma şeklinin doğal olduğu akademik konuşmalar ve uzun diyaloglar ile ilgili sorular bulunur. Tüm sınav boyunca sesli materyallerle ilgili not alabilirsiniz. Listening bölümü şunlardan oluşur: Her biri üç-beş dakika uzunluğunda olan dört-altı konuşma, her konuşma için altı soru, 60-90 dakika Her biri üç dakika uzunluğunda olan iki-üç diyalog, her diyalog için beş soru, 60-90 dakika
Writing bölümünün toplam süresi 50 dakikadır. İki yazma görevine yanıt yazmanız istenir: bütünleşik Writing görevi ve bağımsız Writing görevi. Bütünleşik Writing görevi (20 dakika) – kısa bir parçayı okuyun ve kısa bir konuşmayı dinleyin. Ardından okuduğunuza ve dinlediğinize yanıt olarak yazı yazın. Bağımsız Görev (30 dakika) – bir Writing konusuna yanıt olarak kompozisyon yazın.
Kaydedilen yanıtlarınız ETS Scoring Network alanına gönderilir, burada üç-altı onaylı kişi 0 ila 4 arasında değişen bir ölçekle bunları bir bütün olarak puanlar. Altı görevin ortalama puanı, 0 ila 30 arasında ölçeklenen bir puana dönüştürülür. Puanlayıcılar, yanıtlarınızın mükemmel olmasını beklemez ve yüksek puanlı yanıtlarda bile bazı hatalar olabilir. Telaffuzunuzun ana dili İngilizce olan bir kişi gibi olmak zorunda değildir. Puanlayıcılar, iletişiminizin etkinliğini ve size verilen görevleri gerçekleştirme yeteneğinizi ölçer.
Speaking bölümü yaklaşık 20 dakika uzunluğundadır ve altı soru içerir. İlk iki soruya “bağımsız Speaking görevleri” adı verilir, çünkü yanıtlarken tamamen kendi fikirlerinizi, düşüncelerinizi ve deneyimlerinizi yansıtmanız istenir. Kalan dört soruya “bütünleşik Speaking görevleri” adı verilir; çünkü tıpkı bir sınıfın içinde veya dışında yapacağınız gibi İngilizce dil becerilerinizi (dinleme ve konuşma veya dinleme, okuma ve konuşma) birleştirmenizi gerektirir. Kulaklığınızdaki mikrofona konuşursunuz ve yanıtlarınız kaydedilip ETS Scoring Network alanına gönderilir ve burada onaylı kişiler tarafından puanlanır.
Writing yanıtları bir bütün olarak 0-5 arasında bir ölçeğe göre puanlanır. İki görevin ortalama puanı, 0 ila 30 arasında ölçeklenen bir puana dönüştürülür. Bir uzmanlık konusu hakkında kapsamlı bir kompozisyon yazmanız beklenmez, yanıtınız ilk taslak olarak kabul edilir. Bazı hatalar içeren bir kompozisyonla yüksek bir puan alabilirsiniz
TOEFL iBT sınav oturumunun tamamı (giriş dahil) yaklaşık dört buçuk saattir. Sınav ise dört saattir. Giriş süresi 30 dakikadır.
Sınav salonunda izin verilen tek kişisel eşya kimlik belgeleridir. Cep telefonu, akıllı telefon veya diğer elektronik cihazları getiremezsiniz.
Sınav katılımcıları sınavın tamamı boyunca not alabilirler. Sınavın sonunda, tüm notlar sınav güvenliğini sağlamak için toplanır ve sınav merkezinde imha edilir.
Sınavın Speaking bölümünde konuşmanız için mikrofonlu ve gürültüyü kesen kulaklıklar verilir.
TOEFL iBT sınavında standart İngilizce bilgisayar klavyesi (Q klavye) kullanılır
Sınavın tamamına aynı zamanda girilmelidir. Puan almak için Reading ve Listening bölümünde en az bir soruyu yanıtlamanız, en az bir kompozisyon yazmanız ve en az bir Speaking görevini tamamlamanız gerekir.
Sınav günü yanınızda getirmeniz gereken yalnızca iki önemli şey vardır: * Adınızı, yakın zamanda çekilmiş fotoğrafınızı ve imzanızı içeren geçerli bir kimlik. Sınava kaydolmadan önce kimlik bilgilerinizi girmeniz istenir. Kimlik şartları, vatandaşı olduğunuz ülkeye ve sınava girmeyi düşündüğünüz yere bağlıdır. * Kayıt numaranız.
1. Çevrimiçi TOEFL iBT hesabınızın “Talimatları Görüntüle” kısmına tekrar gidin. 2. Kayıt sırasında yapmadıysanız sınav gününüzden önceki gün yerel saatle 22.00’ye kadar en fazla dört ÜCRETSİZ resmi puan raporunun alıcılarını seçin. Çevrimiçi hesabınızda oturum açın, ana sayfanızdaki “Talimatları Görüntüle” düğmesini tıklatın ve verilen listeden ilk alıcınızı seçin. Seçtiğiniz ilk alıcıyı doğrulayın ve varsa bir departman seçin. “Başka bir alıcı ekle”meyi seçebilirsiniz. Kurumlarınızı 22.00’den sonra seçerseniz her puan raporu için 18 ABD doları ücret alınır. Puan alıcıları 22.00’den sonra silinemez veya değiştirilemez. 3. Kayıt onayınızı kontrol edin. Sınav merkeziyle ilgili olası değişikliklere dikkat edin (örneğin ilk programlanandan farklı bir saat veya bina). Sınav merkezine giderken kayıt numaranızı yanınızda getirin. Kayıt sırasında kullandığınız adla tam olarak eşleşen, geçerli kimlik belgenizi getirin. Kabul edilebilir bir kimliğiniz olmazsa sınava girmenize izin verilmez ve sınav ücretiniz iade edilmez. 4. Sınav merkezine ulaşımınızı planlayın. Sınava kayıt onayınızda sınav merkezinin açık adresi yer alır. Programlanan başlangıç saatinizden en az 30 dakika önce gidin.
Sınav günü aklınızda tutmanız gereken bazı şeyler: • Sınav yerine en az 30 dakika önce gidin. Geç kalırsanız kabul edilmeyebilirsiniz ve sınav ücretiniz iade edilmez. • Kayıt numaranızı ve geçerli kimliğinizi yanınızda getirin. Ayrıntılar için yukarıdaki “Getirilmesi Gerekenler” bölümüne bakın. Gereken belgeler olmadan sınava girmenize izin verilmez ve sınav ücretiniz iade edilmez. • Sınavın ortasında 10 dakikalık bir ara vardır. • Sınav yaklaşık dört saat sürer ve süre sınırını aşamazsınız. • Sınav salonunda elektronik cihazlara ve diğer kişisel eşyalara izin verilmez.
• Tuvaleti istediğiniz zaman kullanabilirsiniz, ancak sınavın toplam uzunluğunun dört saat olduğunu unutmayın. Siz olmadığınız zaman saat durdurulmaz. Sınavın Reading ve Listening bölümleri tamamlandıktan sonra tüm sınav katılımcıları için zorunlu, 10 dakikalık bir ara vardır. • Herhangi bir nedenle yerinizden ayrılmanız gerekiyorsa elinizi kaldırın. • Salonu terk etmeniz gerekiyorsa ayrılmadan önce ve döndüğünüzde gözetmene kimlik belgenizi göstermelisiniz. • Sınav sırasında veya aralarda cep telefonu, akıllı telefon veya başka bir elektronik cihaz kullanamazsınız.
• Okuma 0–30 • Dinleme 0–30 • Konuşma 0–30 • Yazma 0–30 • Toplam Puan 0–120 Toplam puan dört beceri puanının toplamıdır.
Puan raporunuzda her sınav bölümünün puanı, toplam puan ve sizin seviyenizdeki bir sınav katılımcısının genellikle neler yapabileceğine dair performans geri bildirimi yer alır.
Puanlar, sınav tarihinden yaklaşık 10 gün sonra çevrimiçi olarak yayınlanır. TOEFL iBT hesabınızda oturum açın, kayıt sırasında verilen ETS kimliğini girin ve “Puanları Görüntüle” düğmesini tıklatın. Puanlarınız, seçtiğiniz üniversitelere veya kurumlara da gönderilir. Postanın teslim edilmesi için Birleşik Devletler’de 7-10 gün, diğer bölgelerde ise 4-6 hafta bekleyin. Sınava ilk son başvuru tarihinizden iki-üç ay önce girmenizi öneririz.
Puan raporları, sınav tarihinden yaklaşık 13 gün sonra alıcılara elektronik olarak veya postayla gönderilir. Ancak, ETS’in dünyanın çeşitli bölgelerine posta teslimi üzerinde herhangi bir kontrolü yoktur. Postalama tarihinden sonra Birleşik Devletler’de teslim edilmesi için 7-10 gün, Birleşik Devletler dışındaki diğer bölgelerde ise 4-6 hafta bekleyin. Bölgenize özel bilgi almak için posta servisinizle iletişim kurun.
ETS, sınav tarihinden sonraki iki yıl boyunca puanları bildirir.
Sınav gününüzden yaklaşık 10 gün sonra puanlarınız erişilebilir olur olmaz ek puan raporları sipariş edebilirsiniz. Her rapor için 18 ABD doları karşılığında puanlarınızı istediğiniz kadar kurum veya kuruluşa gönderebilirsiniz. Puanlar, talebinizin ve ödemenizin alındığı tarihten yaklaşık dört-yedi gün sonra postalanır. Çevrimiçi Sipariş: TOEFL iBT hesabınızdan sipariş verin. Faks ile Sipariş: TOEFL iBT® Official Score Report Request Form (PDF) belgesini doldurun. Bu formu kayıt numaranız ve kredi/banka kartı bilgilerinizle birlikte 1-610-290-8972 numarasına fakslayın. Aynı faksı birden çok kez gönderirseniz kredi/banka kartınızdan fazladan ücret alınmasını engellemek için formunuzun üzerine büyük harflerle “DUPLICATE” yazın. Posta ile Sipariş: TOEFL iBT Official Score Report Request Form (PDF) belgesini yazdırıp doldurun. Formda belirtildiği gibi ödemenizle birlikte postalayın
Her puan alıcısını doğrudan kontrol edin.
Lexile® ölçütünüz, İngilizce okuma yeteneğinizi ve ilgilerinizi yansıtan ve okuma becerinizi güçlendirmenize yetecek kadar zorlayıcı olan kitaplar bulmanıza olanak sağlar. MetaMetrics® ve ETS, okumanız için doğru materyalleri seçerken tahmin yürütme işlemini ortadan kaldırmak üzere bu ücretsiz hizmeti sağlar.
TOEFL puan raporlarında yalnızca girilen son sınavın puanları yer alır. GRE sınavının yeni ScoreSelectSM seçeneği, sınav katılımcılarının beş yıllık raporlanabilen geçmişinden hangi GRE puanlarının kurumlara gönderileceğini seçmesine olanak sağlar. Bir sınav uygulamasının puanları kendi bütünlüğü içinde rapor edilir.
130 ülkede bulunan 9,000’den fazla üniversite, kolej ve kurum TOEFL sınavı puanlarını kabul etmektedir. TOEFL puanlarınızı Avustralya ve Birleşik Krallık vize şartlarını karşılamak için de kullanabilirsiniz.
Sınav oturumunuzun sonunda size puanlarınızı iptal etme seçeneği verilir. Tek tek sınav bölümlerinin puanını iptal edemezsiniz
Evet, talebiniz ETS tarafından sınav gününüzden sonra 10 gün içinde alınırsa 20 ABD doları karşılığında puanlarınızı geri getirebilirsiniz. Geri getirme talebinizde adınız, doğum tarihiniz, gündüz ulaşılabilecek telefon numaranız, kayıt numaranız ve ödemeniz bulunmalıdır. Yazılı talebinizi TOEFL Services bölümüne faks veya posta ile gönderin. Geri getirilen puanlar, ödemenizin alınmasından sonraki üç hafta içinde çevrimiçi olarak bildirilir. Puanlarınız çevrimiçi olarak yayınlanır ve ardından puan alıcılarınıza (ve sınava girmeden önce puan raporunuzun kağıt üzerinde kopyasını istemişseniz size) gönderilir.
Evet, sınav tarihinizden en fazla 30 gün sonrasına kadar yeniden puanlama talebinde bulunabilirsiniz. Speaking veya Writing bölümlerinden birinin yeniden puanlanmasını (80 ABD doları) ya da hem Speaking hem de Writing bölümünün yeniden puanlanmasını (160 ABD doları) talep edebilirsiniz. Rescoring Request Form belgesini doldurun ve gereken ücretle birlikte formun üzerindeki adrese gönderin. Kredi/banka kartı ile ödeme yapıyorsanız formu fakslayabilirsiniz. Sonuçlara, ödemenizin alınmasından itibaren yaklaşık üç hafta sonra erişebilirsiniz.Not: Daha önce puanlarınızın bir kuruma veya kuruluşa gönderilmesini talep etmişseniz sınavınız yeniden puanlanamaz.
TOEFL@ets.org adresinden e-posta gönderin ya da 1-609-771-7100 (Birleşik Devletler ve Kanada dışından) veya 1-877-863-3546 (Birleşik Devletler ve Kanada’dan) numaralarından ABD Doğu Saati ile Pazartesi – Cuma 8.00 – 20.00 arasında ETS’i arayın. Telefonların en meşgul olduğu zaman Pazartesidir.
Sınav uygulamanız sınava girmenizden önce iptal edilirse, sınavınız puanlanamazsa veya sınava ilişkin bir aykırılık nedeniyle puanlarınız iptal edilirse başka bir sınav tarihi seçebilirsiniz ve sizden sınav tarihi değiştirme ücreti alınmaz. Sınav merkezine gelir ve sınav uygulamasının ETS tarafından iptal edildiğini öğrenirseniz sınavınızı ücretsiz olarak yeniden programlayabilir veya sınav ücretinizin tamamını geri alabilirsiniz. Sınava girerseniz ve puanlarınız ETS tarafından iptal edilirse ücretsiz olarak yeniden sınava girme veya ücret iadesi almaya hakkınız olup olmadığını belirleme yetkisi yalnızca ETS’e aittir. ETS bir sınav uygulamasını iptal ederse veya sınava girmenizden sonra puanlarınızı iptal ederse ve sınav merkezine gitmek için ulaşım harcamaları yapmışsanız ilk sınav tarihinizden itibaren 30 gün içinde yalnızca size ait olan makul ve belgeli ulaşım harcamalarının iadesini alabilirsiniz. İadeler ABD doları olarak yapılır.
Nadir durumlarda teknik sorunlar başlangıcın gecikmesini ve/veya sınavın yeniden programlanmasını gerektirebilir. Böyle bir durum sınav oturumunuzu iptal etmenizi gerektirirse veya daha sonra puanlarınızın bildirilemediği belirlenirse ücretsiz olarak sınava yeniden girmeyi ya da ilk sınav ücretinizin tamamının iadesini almayı seçebilirsiniz.
Birinin başka bir sınav katılımcısından kopya çekmesi, sınava başka biri yerine girmesi, sınavdan önce sınav sorularına veya yanıtlarına erişebilmesi ya da not veya izinsiz yardım kullanması gibi puanın geçersiz olmasına neden olan davranışları gördüğünüz takdirde lütfen mümkün olan en kısa sürede ETS’e başvurun. Tüm bilgiler en katı gizlilik kurallarıyla tutulur. • E-posta: TSReturns@ets.org • Telefon: 1-800-353-8570 (Birleşik Devletler ve Kanada) veya 1-609-406-5430(geri kalan bölgeler)
ETS puanları iptal eder mi? ETS; uygulama hataları (örneğin yanlış zamanlama, yanlış yerleşim, hatalı materyaller ve arızalı ekipmanlar), doğal afetler veya diğer acil durumlar, sınav içeriğine uygunsuz erişim, kimlik çelişkileri, görev suistimali, intihal ve sınavın farklı bölümlerinde tutarsız performans nedeniyle puanları iptal edebilir.

IELTS

İngilizce için eşdeğerliği kabul edilen sınavlar: (TOEFL-IBT, TOEFL-CBT, TOEFL-PBT,  CPE, CAE, FCE)
1 Ocak – 31 Aralık 2014 tarihleri arası dönem için IELTS sınav ücreti 115 İngiliz Sterlinidir.
IELTS ( International English Language Testing System), İngilizce dil seviyesini belirlemek amacıyla yapılan, uluslararası geçerliliğe sahip dil sınavıdır.
ÖSYM ‘ nin 14.02.2014 tarihinde yabancı dil puanlarının eş değerliliğini değiştirilmiştir. YÖK tarafından yapılan açıklama şu şekildedir: 3 Mart 2011 tarihli ve 27863 sayılı Resmî Gazete yayımlanan 6114 sayılı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun’un 7 inci maddesinin altıncı fıkrasında; “Başkanlık tarafından farklı zamanlarda yapılan sıralama veya seviye tespit sınavlarının eşdeğerliği, her bir sınav sonucunun geçerlilik süresi ile Başkanlığın yaptığı yabancı dil sınavlarının uluslararası yabancı dil sınavlarıyla eşdeğerliliği, ilgili uzman raporlarına dayalı olarak, Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir.” hükmü gereği; Merkezimiz tarafından oluşturulan “Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlik Çalışma Grubu” raporu ve bu rapora temel teşkil eden analizler sonucu “Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlikleri” ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından yeniden düzenlenmiştir. 14 Şubat 2014 tarihli Yabancı Dil Sınavları Eş değerlikleri’ ne aşağıdaki bağlantıdan erişilebilecektir. Ayrıca, Başkanlığımızın 11 Ekim 2013 tarihli duyurusunda ilan edilen ilkeler gereğince; • Başvuruları güncelleme tarihinden önce yapılmış olması kaydı ile güncelleme tarihini takip eden günden başlamak üzere 30 gün içerisinde yapılan sınavlar için, güncelleme tarihinden önce yürürlükte olan eşdeğerlik tablosu geçerlidir. Bu süre eşdeğerliliği kaldırılmış sınavlar için de kabul edilecektir. Diğer durumlarda eşdeğerlik tablosu güncelleme tarihi itibari ile uygulanacaktır. • Son güncelleme tarihinden önce sonuç belgelerinin alınmış olduğu sınavlar için sonuç belgesinde sınavın yapıldığı tarihin yazılı olması ve 6114 sayılı Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra alınmış olması durumunda, sınavın yapıldığı tarih itibari ile geçerli eşdeğerlik tablosu uygulanacaktır. • Kurumumuzca ilk eşdeğerlik tablosunun yayımlandığı 13/01/2012 tarihine kadar alınmış sonuç belgelerinde sınavın yapıldığı tarihte yürürlükte olan Yükseköğretim Kurulu eşdeğerlik tablosu uygulanacaktır. • Diğer durumlarda ilgili başvurular güncel eşdeğerlik tablosuna göre değerlendirilecektir. Bu doğrultuda eşdeğerlik tespiti gerektiren sınavlar için uygulama, yukarıda belirtildiği şekilde olacak ve Başkanlığımızca eşdeğerlik belgesi yerine geçecek bir belge verilmeyecek, ilgili kurumlar eşdeğerlik tablosu doğrultusunda kabul ve işlemlerini yapacaklardır.
Başvuru tarihinden sonra sınav kaydı yapılmamaktadır fakat boş kontenjan olması durumunda adaylar geç kayıt ücreti ödeyerek sınava kayıt yaptırma şansına sahip olabilirler.
Sınav ayda birkaç kez olmak üzere her ay yapılmaktadır.
•İki adet kimlik belgesi (sadece nüfus cüzdanı, pasaport ve ehliyet geçerlidir) •Sınav başvuru formu •Bir adet vesikalık fotoğraf •Kimlik fotokopisi •Tükenmez kalem, kurşun kalem, silgi, kalemtıraş
Ekstra sonuç belgeleri ücret karşılığında ve adayın başvuru yapacağı kurumlara sınav merkezi tarafından gönderilmek üzere alınabilir.
Sonuç belgesi sınav sonucu açıklandıktan sonra 2-3 gün içinde posta yoluyla adresinize teslim edilmektedir. Sınav sonuç belgesine e-mail, fax ve benzeri diğer yollarla ulaşmanız mümkün değildir
Sınav sonucu sınav tarihinden 13 gün sonra saat 16:00’dan itibaren açıklanmaktadır.
Adayın sınava sağlık problemi dolayısı ile girememesi durumunda üç iş günü içinde resmi sağlık raporu ile bu durumu kanıtlaması gerekmektedir, oluşabilecek diğer durumlarda aday sınav giriş hakkını kaybetmiş olur.
Sınavdan beş hafta önce sınavınızı erteleme isteğinizi belirtirseniz sınav giriş tarihinden üç ay sonraki tarihe ertelenmek koşulu ile sınavınız ücretsiz olarak ertelenebilir. Bu beş haftalık süre içinde sınavını ertelemek isteyen adaylar erteleme ücreti ödemek ve erteleme gerekçesi sunmak zorundadır.
Sınavdan beş hafta önce, iptal etme gerekçesi sunmak koşulu ücretsiz iptal edebilirsiniz fakat beş hafta içinde iptal etmek isteyen adaylar iptal etme gerekçesi sunmak koşulu ile ve iptal etme ücreti ödeyerek başvurularını iptal edebilirler.
• Başvurunun eksiksiz ve hatasız yapılması gerekmektedir. • Başvuru sırasında yapılan hataların daha sonra değiştirilmesi söz konusu değildir. • Sonuç belgesinin adayın adresine gönderilmesi sebebi ile adres bilgilerinin eksiz olması önemlidir. • Başvuru işleminden sonra belirttiğiniz e-mail adresinize aday numaranızın bulunduğu bir mail gelecektir. Mailin gelmemesi durumunda sınav uygulama merkezi ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.
• Yüksek lisans ve doktora programına başvuru yapmak isteyen adaylar • Bazı ülkelerde (İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda, Amerika Birleşik Devletleri)çeşitli eğitim programlarına başvuru yapmak isteyenler • Üniversitelerin İngilizce hazırlık koşulundan muaf olmak isteyenler • Pek çok kurum ve şirketlere iş başvurusu yaparken İngilizce seviyesini kanıtlamak zorunda olanlar ve dil tazminatı almak isteyenler • Yurt dışında göçmenlik, vatandaşlık veya iş başvurusunda bulunmak isteyenler
Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve Bursa’da yapılmaktadır.
Sınav sözlü bölüm hariç diğer tüm bölümleri kapsayacak şekilde 2 saat 45 dakika sürmektedir.
IELTS iki yıl geçerlidir.
Sınavın değerlendirilmesi 1-9 arasıdır. Sadece sınava girmeyen adayların puanı 0 olur. Her alanda alınan puanlar sınav notuna eşit şekilde yansımaktadır.
Adayın sınavın bu bölümünü sınavdan birkaç gün sonra veya birkaç gün önce sınav merkezine de uygun olması koşulu ile tarih belirleyebilme olanağı vardır.
IELTS iki farklı alanda uygulanmaktadır .Akademik eğitim; sınava üniversitelerin eğitim programlarında İngilizce yeterliliği kanıtlamak amacıyla giren adaylar içindir. Genel eğitim; iş, göçmenlik başvurusu yapmak isteyen adayların dil seviyelerini ölçmek içindir.
Bu bölüm sınav tarihinden birkaç gün önce veya birkaç gün sonra yapılmaktadır.
Konuşma bölümü hariç diğer bölümler aynı gün ve süre zarfında gerçekleşmektedir.
Bu bölüm üç kısma ayrılır. Aday bu bölümde her kısım için kendisine verilen süre içinde istenilen konu hakkında konuşur süre bitiminde denetmen tarafından diğer kısma geçilmesi istenir.
Bu bölüm iki kısımdan oluşur. İlk olarak verilen bir tablonun anlatılması istenir, diğer kısımda ise verilen bir konu hakkında adayın kompozisyon yazması istenir.
Okuma bölümü üç kısım ve 40 sorudan oluşmaktadır.
Bu bölüm dört farklı kısma ayrılmaktadır. Bu bölümde adaylara soruları incelemek için süre verilir ve her kısmın başında adaylar durum hakkında bilgilendirilir. Her kısın tekrarlanmamak üzere bir kez dinletilir.
Sınav dinleme (listening), okuma(reading), yazma (writing)ve konuşma (speking) bölümlerinden oluşmaktadır

YURT İÇİ DİL YETERLİLİK SINAVLARI​

.

e-YDS

Sınav harcı 120 TL dir.
Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar sınav sonuçlarını T.C. Kimlik Numaralarını ve şifrelerini kullanarak ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr İnternet adresinden öğrenebileceklerdir.
Değerlendirme sırasında yalnız doğru cevaplar dikkate alınacak, yanlış cevaplar dikkate alınmayacaktır. Sınavdan sonra yapılan analizlerde test sorularından herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde, ilgili testte yer alan sorulardan herhangi birini işaretleyen tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığı kabul edilecektir. Adayların doğru cevap sayıları toplanarak100 üzerinden e-YDS puanları hesaplanacaktır.
Adayın sınav başvuru koşulları taşıyor olması zorunludur. Bu kurallara uymayan adayların sınavları iptal edilecektir.
Sınavdaki bütün sorular çoktan seçmeli sorulardır. Her soru için beş farklı seçenek verilmiştir. Bu seçeneklerden yalnız biri sorunun doğru cevabıdır. Cevaplar bilgisayar ekranında doğru olduğu düşünülen seçenek tıklanarak işaretlenecektir. Ekranda yer alan “Kullanım Kılavuzunda” belirtildiği gibi sınavda bir soruya verilen cevabın değiştirilebilmesi veya silinmesi mümkündür.
Kimlik ve güvenlik kontrolleriile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için, adayların sınavagirecekleri binanın kapısında sınavın başlama saatinden en az 30 dk önce hazırbulunmaları zorunludur. Sınava girecek adayın yüzü, kimlik tespitini sağlayacakbiçimde açık olmalıdır.
Çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth vb. cihazlarla; kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş, anahtar, metal para gibi metal içerikli eşyalarla; (basit başörtü iğnesi hariç); her türlü elektronik/mekanik cihazla ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlarla, her türlü plastik ve cam eşyayla, cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla, her türlü kesici ve delici alet, ateşli silah ve benzeri teçhizatla, kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kâğıdı defter, kitap, ders notu, sözlük, dergi, gazete vb. yayınlar,pergel, açıölçer, cetvel vb. araçlarla sınava girilemez.
Nüfus cüzdanı veya süresi geçerli olan pasaport ve sınav giriş belgesi yanınızda bulunması gerekir. Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun sınava alınmayacaktır.
Sınavda çoktan seçmeli 80sorudan oluşan test kullanılacaktır. Sınavda sözcük bilgisi, dil bilgisi,çeviri ve okuduğunu anlama soruları bulunmaktadır.
İnternet üzerinden önce sınav ücretini yapılmalıdır. Sınav ücretini yatıran adaylar ÖSYM şifresi ile sisteme giriş yapıp e-YDS sınavı için başvurularını tamamlayarak çıktı almaları gerekmektedir. ÖSYM şifresi olmayan adaylar ücretlerini ödedikten sonra ÖSYM Başvuru Merkezlerinden başvurularını yapmaları gerekmektedir.
Sınava katılmak isteyen adaylar sınav ücretini, 10-12 Eylül 2014 tarihleri arasında kredi/banka kartı ile yatıracaklardır. Sınav ücreti ödeme işlemi, 10 Eylül 2014 tarihinde saat14.00’te başlayacak, kontenjan dolduğunda sona erecektir. Kontenjan dolmadığı takdirde 12 Eylül 2014 tarihinde saat 17.00’de sona erecektir.
Sadece kredi kartı/banka kartı ile sınav ücreti ödeyen adayların e-YDS için başvuruları kabul edilecektir. Bankadan sınav ücreti ödemesi kabul edilmeyecektir.
ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından ÖSYM Kartlı Ödeme Sistemini kullanarak, T.C. Kimlik Numarasını belirterek kredi kartı/banka kartı ile yatıracaklardır.
e-YDS’yekatılmak isteyen bir aday, bir yıl içerisinde aynı dilden sadece bir kez sınava girebilir.
YabancıDil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) ile eşdeğer olacaktır. e-YDS’ye girenadayların kazanmış oldukları haklar, YDS’ye giren adayların kazanmış oldukları haklarla aynıdır.
20 Eylül2014 Cumartesi günü Ankara’da ÖSYM Merkez Bina 2. katta bulunan ElektronikSınav Uygulama Salonunda (Bilkent-Ankara) yapılacaktır.
ÖSYM tarafından açıklanan ve 2015 yılından itibaren hayata geçirilmesi planlanan , bilgisayar ortamında sınav sistemidir. Bu sistemle kağıtla sınav dönemi sona ermektedir.

YDS

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yeni ”Yükseköğretim Yasa taslağına göre 55 olmalıdır.
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), yeni Yüksek Öğretim Yasa Taslağına göre alınan yabancı dil puanlarının süre sınırı alanı yabancı dil olan programlarda 5 yıl, diğer programlarda ise süresizdir.
Evet, 21 Ocak 2013 de ÖSYM , 07 Nisan 2013 de yapılacak YDS için örnek soruları yayınlamıştır.
ÖSYM elektronik sınav istemini 2015 yılından itibaren uygulayabileceğini açıklamıştır. Bu sistemle kağıt ile sınav dönemi sona ermektedir.
YDS puan dereceleri şu şekildedir: a) 90-100 arasında puan alanlar (A) seviyesinde,
b) 80-89 arasında puan alanlar (B) seviyesinde,
c) 70-79 arasında puan alanlar (C) seviyesinde,
ç) 60-69 arasında puan alanlar (D) seviyesinde,
d) 50-59 arasında puan alanlar (E) seviyesinde
kabul edilecektir.
Mevcut KPDS ve ÜDS’nin geçerlilikleri devam edecek ve yeni gelenler YDS’ye girecek. YDS, KPDS ve ÜDS ile eşdeğerlilikte olacak.
YDS de alan ayrımı olmayacaktır, metinler tüm alanları kapsayacaktır.
YDS; Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dan yılda iki defa yapılacaktır , diğer dillerde ilkbahar sınavlarında bir kez yapılacaktır.
2013 İlkbahar YDS 23 dilde yapılacaktır,  2013 sonbahar sınavında sadece Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dan yapılacaktır.
YDS de alan ayrımı yoktur.
YDS de Fen bilimleri şeklinde bir ayrım yoktur. Bu nedenle alan ayrımı yapmadan kelime ve ders çalışmanız gerekmektedir. Bu anlamda YDS ,kaldırılan KPDS ye benzemektedir. Çalışmalarınız da alan ayrımı yapmanız sınavda diğer alanlardan çıkan metinleri almamanıza sebep olacaktır.
YDS de sağlık bilimleri şeklinde bir ayrım yoktur. Bu nedenle alan ayrımı yapmadan kelime ve ders çalışmanız gerekmektedir. Bu anlamda YDS , kaldırılan KPDS ye benzemektedir. Çalışmalarınız da alan ayrımı yapmanız sınavda diğer alanlardan çıkan metinleri almamanıza sebep olacaktır. Bu duruma özellikle TUS için sınava girenlerin dikkat etmesi gerekir.
YDS de sosyal bilimler şeklinde bir ayrım yoktur. Bu nedenle alan ayrımı yapmadan kelime ve ders çalışmanız gerekmektedir. Bu anlamda YDS , kaldırılan KPDS ye benzemektedir. Çalışmalarınız da alan ayrımı yapmanız sınavda diğer alanlardan çıkan metinleri almamanıza sebep olacaktır.
Mevcut KPDS ve ÜDS’nin geçerlilikleri devam edecek ve yeni gelenler YDS’ye girecek. YDS, KPDS ve ÜDS ile eşdeğerlilikte olacak.
Hayır, şu ana kadar sadece YDS’nin ÜDS ve KPDS benzeri bir sınav olacağı söylendi. Lakin, şu da göz ardı edilmemelidir: ÖSYM YDS sınavı ile sınava giren adayların sınırlı sayıda becerilerini ölçebildiğinden E-YDS ile başlayan bilgisayar donanımlı alt yapının zaman içerisinde her beceri alanını ölçebileceği bir sınavın alt yapısını da oluşturmaktadır.
YDS de ÜDS de olduğu gibi sosyal bilimler, sağlık bilimleri ve fen bilimleri şeklinde ayrımlar yoktur. Ancak bu alanlardan karışık metinler içerecektir. Bu nedenle alan ayrımı yapmadan okuma ve kelime çalışılması gerekir.

YÖK DİL

Evet.YÖKDİL Sınavı Tıpta Yan Dal Uzmanlık Sınavı (YDUS) için de kullanılabilir.
YÖKDİL Sınavı YDUS (Tıpta Yan Dal Uzmanlık Sınavı) için geçerlidir.
Evet.YÖKDİL Sınavı Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Sınavı (DUS) için de kullanılabilir.
YÖKDİL Sınavı DUS (Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Sınavı) için geçerlidir.
YÖKDİL Sınavı TUS (Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı) için kullanılabilir.
Evet.YÖKDİL Sınavı Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) için de kullanılabilir.
Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından adayların sınav binalarına, • Çanta, cüzdan, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş, anahtar, metal para gibi metal içerikli eşyalar (basit başörtü iğnesi ve ince metal tokalı kemer hariç); her türlü plastik ve güneş gözlüğü dahil cam eşya (şeffaf/numaralı gözlük hariç), banka/kredi kartı, ulaşım kartı vb. kartlar, • Cep telefonu, cep bilgisayarı, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar, kamera, kulaklık, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth, saat fonksiyonu dışında fonksiyonu bulunan saat, elektronik sözlük vb. iletişim, depolama, kayıt ve veri aktarma cihazları; metal içerikli eşyalar, • Her türlü kesici ve delici alet, ruhsatlı veya resmi amaçlı olsa bile silah ve silah yerine geçebilecek nesneler, • Kağıt, kitap, sözlük, defter, not vb. dokümanlar; pergel, açıölçer, cetvel vb. araçlar, • İçecek (su hariç) ve yiyecek vb. gıda maddeleri, • İlaç, alçı, sargı bezi, koltuk değneği vb. sağlık malzemeleri ve araçlar ile gelmeleri kesinlikle yasaktır. Engel durumu/sağlık sorunu nedeniyle özel araç/gereç vb. ile sınava girmesi gerekenlerin, bu kılavuzun “Engelli / Sağlık Sorunu Olan Adaylara YönelikUygulamalar” başlığında verilen bilgileri dikkatle incelemeleri gerekmektedir.
Sınav Giriş Belgeleri, yokdil.yok.gov.tr adresi üzerinden, sınav takviminde belirtilen tarihte adayların erişimine açılacaktır. Sınav Giriş Belgesinin renkli veya siyah beyaz çıktısı alınabilir.Adaylar, bu belgelerin yazıcıdan dökümünü alırken belge üzerindeki tüm alanların görünür olmasına dikkat etmelidir. Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile fotoğrafı bulunmaktadır. Sınav Giriş Belgesinde yazılı olan salondan başka bir yerde sınava giren adayın sınavı geçersiz sayılır. Adayın sınava gireceği binayı, adres bilgisini teyit etmek amacı ile sınav gününden önce gidip görmesi sınav günü adaya kolaylık sağlayacaktır. Sınav Giriş Belgesi adayların adreslerine gönderilmeyecektir.
Sınav sonuçları yokdil.yok.gov.tr adresinden açıklanacaktır.
Değerlendirme 100 (yüz) puan üzerinden, yalnızca doğru cevaplar dikkate alınarak yapılacak, yanlış cevaplar sınav sonucuna etki etmeyecektir Adayın birden fazla cevap verdiği sorular yanlış kabul edilecektir. Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle “geçersiz” sayıldığı takdirde, sınava giren adayların ilgili soruyu doğru cevapladığı kabul edilecektir. Puan hesaplamasında [Puan = (Doğru Sayısı / Soru Sayısı) * 100]formülü kullanılacaktır.
Adaylar, sınava girebilmek için “Sınav Giriş Belgesi” ile “Fotoğraflı ve Onaylı Kimlik Belgesi”(fotoğraflı ve soğuk damgalı nüfus cüzdanı/Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, sürücü belgesi, süresi geçerli pasaport, zorunlu askerlik görevini yerine getirmekte olan er/erbaşlar ile askerî öğrenciler için askerî kimlik belgesi, Türkiye Barolar Birliği tarafından verilen Baro Kartı/AvukatKimlik Belgesi, Türk vatandaşlığından izinle ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait pembe/mavi kartlar) ibraz etmek zorundadırlar. Bunların dışında başka hiçbir belge sınava girebilmek için geçerli olmayacaktır. Belge kontrolleri ilgili sınav görevlilerince yapılacak olup, eksik belgesi olanlar sınava alınmayacaktır.
YÖKDİL başvuru ücreti, başvuru işleminin son adımında kredi/banka kartı ile ödenecektir. Sınav başvuru ücreti 75 (yetmiş beş) TL’dir.
YÖKDİL Sınavı aşağıda listelenmiş olan 30 (otuz) ilde, toplam 35 (otuz beş) sınav merkezinde gerçekleştirilecektir. Adana Ankara – (Çankaya) Ankara – (Yenimahalle) Antalya Aydın Bursa Çanakkale Çorum Denizli Diyarbakır Edirne Elazığ Erzurum Eskişehir Gaziantep Hatay İstanbul – (Kadıköy/Maltepe/Ataşehir) İstanbul – (Bakırköy/Bahçelievler) İstanbul – (Beşiktaş/Sarıyer) İstanbul – (Şişli/Beyoğlu) İstanbul – (Fatih/Zeytinburnu/Esenler) İzmir Kars Kayseri Konya Malatya Mersin Muğla Sakarya Samsun Sivas Şanlıurfa Trabzon Van Zonguldak
Sınava; yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyenler, yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyenler, üniversitelerce kendilerinden dil yeterliliği puanı istenen öğrenciler ve diğer adaylar başvurabilir.
Mevcut YDS sınavının yanında adayın alanındaki (fen ve mühendislik, sosyal ve beşeri bilimler, sağlık) dil yeterliliğini belirlemeye yönelik olarak oluşturulmuş bir sınavdır.
YÖKDİL Sınavı başvuruları 30 Ocak 2017 tarihinden itibaren http://yokdil.yok.gov.tr adresinden yapılabilecektir.
İlgili mevzuat düzenlemelerinde olduğu ve YDS sınavında uygulandığı gibi, doktora başvuru sürecinden en az 55, doçentlik başvuru sürecinde de en az 65 olması gerekecektir.
YÖKDİL Sınavı fen ve mühendislik, sosyal ve beşeri bilimler, sağlık alanlarında yapılacaktır.
YÖKDİL yılda iki kez gerçekleştirilecektir.
Bu dönem için sadece İngilizce alanında yapılacak sınav gelecek dönemlerde Almanca, Fransızca, Arapça olarak da genişletilecektir.
YÖKDİL Sınavı, ilk kez 5 Mart 2017 tarihinde tek oturumda 30 ilde gerçekleştirilecektir.
Evet. Adaylar her iki sınava da girebilecekler ve her iki sınavın da eşit geçerliliği olacaktır.
YÖKDİL Sınavı‘na başta yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar olmak üzere yabancı dilbilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyenler, üniversitelerce kendilerinden dil yeterliliği puanı istenen öğrenciler ve diğer adaylar da katılabilir.
YÖKDİL Sınavı ücreti 75 TL’dir.

ÖYP

Tekrar başvuru yapılabilir fakat ÖYP araştırma görevlisi kadrosuna atanma hakkı kazandıktan sonra göreve başlamayanlar, görevden istifa edenler, yanlış beyan vererek ataması yapılmayanlar ve ÖYP ile araştırma görevli kadrosunda görev yapmakta olanlar yeniden ÖYP programına başvurmaları halinde ÖYP puanları %10 oranında azaltılır.
ÖYP Araştırma Görevlisinin yabancı dil puanı 65 altında ise Yükseköğretim Kurulu’nun belirlediği kurumlarda yaklaşık 6 ay yabancı dil eğitimi verilir. Atandığı tarihten itibaren puanı 50 nin altındaysa görev süresinin birinci yılı sonunda, yabancı dil puanı 65 in altındaysa ikinci yıl sonunda görevleri sonlandırılır.
Lisansüstü eğitim için başvurular üniversitelere bireysel olarak yapılır.
ÖYP Araştırma görevlisinin aldığı yabancı dil puanı 65 üzerinde ise veya dil eğitimi sonunda 65 puanı geçtiyse ÖYP puanlarına göre yerleştirilir.
Araştırma görevlilerinin atandıkları anabilim dalında lisansüstü eğitim yapmaları gerekmektedir. Aynı bölümde olmak kaydıyla atandıkları anabilim dalı ile lisansüstü eğitim yapılan anabilim dalının değiştirilmesi yüksek öğretim kurulumunun alacağı karara bağlıdır, yükseköğretim kurumunun teklifi ve YÖK Yürütme Kurul Kararı ile yapılabilir.
Adaylar yerleşmeye hak kazandıktan sonra kazanılan üniversite tarafından kontrol edilir ve 2547 sayılı kanunun 33. Maddesi uyarınca üniversiteleri tarafından atamaları yapılır.
Adayların tercihleri göz önüne alınarak ÖYP puanlarına göre yerleştirilir.
Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nda atanacak araştırma görevlilerinin kadro sayısı belirlenir. YÖK Yürütme Kurulu üniversitelere dağıtır ve üniversitelerin hangi alanlarda yetiştirilecek öğretim üyesi ihtiyaç talepleri alınır. YÖK Yürütme Kurulu’nda değerlendirilir.
Lisansüstü eğitimi tamamlandıktan sonra kadronun bulunduğu üniversiteye geri dönülür ve mecburi hizmet tamamlanır. Mecburi hizmet süresi lisansüstü eğitim yaptığı üniversitede bulunulan süre kadardır.
Yürütme Kurulu’nun belirlediği alanlarda kadrolar YÖK’ün resmi sitesinde ilan edilir ve Başkanlığın web sitesi üzerinden bireysel başvurular yapılır.
ÖYP programına başvuran adayların lisans genel not ortalamasının %25i ile Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavında (ALES) alınan puanın % 60 ı varsa yabancı dil puanının %15 i alınarak hesaplanır

TIP DİL SINAVI

Adaylar sınava en geç 10 (on) gün kala başvuru belgelerini www.tipdil.ankara.edu.tr adresinden edinebileceklerdir.
Ankara Üniversitesi ve TÖMER tarafından hazırlanan Tıp Dil Sınavı 80 sorudan oluşmaktadır.Bu sınavda Kelime sorusu,Phrasal Verb sorusu,Preposition,Bağlaç ve Tense sorusu,Cloze Test sorusu,Cümle Tamamlama sorusu,Türkçe-İngilizce Çeviri, İngilizce-Türkçe Çeviri sorusu,Paragraf sorusu,Paragraf Tamamlama sorusu,İlgisiz Cümle sorusu sorulmaktadır.
Tıp Dil Sınavı’nın süresi 150 (yüz elli) dakikadır.
Tıp Dil Sınavı’nın ücreti 40(kırk) TL’dir.
Tıp Dil Sınavı’nda 80 (seksen) soru bulunmakta
Tıp,Diş Hekimliği,Sağlık Bilimi ile ilgili fakültelerde öğrenci, mezun yada uzmanlık eğitimine devam eden kişiler bu sınava girebilirler.
Tıp Dil sınavından alınan notlar TUS VE DUS için gerekli olan yabancı dil yeterliliği için kullanılacaktır.
Tıp Dil Sınav sonuçları sınav tarihinden itibaren 5 (beş) yıl geçerlidir.
Sınav;İngilizce,Almanca ve Fransızca dillerinde hazırlanacaktır.
Başvurular sadece www.tipdil.ankara.edu.tr internet adresinden yapılacaktır. Başvuru sırasında adaylar “REFERANS NUMARASI AL” linkinden kişisel bilgilerini girerek alınan referans kodu ile sınav ücretini Ziraat Bankasının internet bankacılığından veya şubelerinden ya da diğer bankalardan Eft yoluyla yatırabileceklerdir. Sınav ücreti kesinlikle bankomatlardan yatırılmamalıdır. Sınav ücretini ödeme sırasında dekontun açıklama kısmına sırasıyla”+” ile başlayan referans kodu,ad,soyad yazılmalıdır(Örneğin : +ZQ7BF3 ALİ DENİZ).Sınav ücretini yatırdıktan sonra eğer sabah ödeme yapıldıysa 15:00’den sonra,öğle sonrası ödeme yapıldıysa 17:00’den sonra internet adresinden başvurularını tamamlayabilirler. Başvuru tamamlanırken “BİLGİLERİMİ KONTROL ETMEK İSTİYORUM” linkine tıklayarak, bilgiler kontrol edildikten sonra “BİLGİLERİM DOĞRUDUR BAŞVURU İŞLEMİNİ TAMAMLA” butonundan başvuru işlemi tamamlanacaktır.
SINAV ÜCRETİNİN YATIRILACAĞI BANKA BİLGİLERİ BANKA ADI: ZİRAAT BANKASI ŞUBE ADI:BAKANLIKLAR KAMU GİRİŞİMCİ ŞUBE KODU:2532 HESAP NO: 7064098-5027 HESAP SAHİBİ :ANKARA ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ IBAN NO: TR380001002532070640985027
Adayların sınava girebilmeleri için yanlarında giriş belgesi, nüfus cüzdanı veya süresi geçerli pasaportlarının bulunması gereklidir. Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın son iki yıl içinde çekilmiş bir fotoğrafı ve T.C Kimlik numarası bulunmalı; pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Üzerinde, salon görevlisi tarafından kolaylıkla görülebilecek soğuk damga, son iki yıl içinde çekilmiş bir fotoğraf veya T.C Kimlik numarası bulunmayan nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaportlar kabul edilmeyecektir. Adayların sınav esnasında yanlarında databank vb. özel elektronik donanımlar, kulaklık, telsiz, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth, cep telefonu, çağrı cihazı vb. iletişim araçları ile görüntü kaydetmeye yarayan fotoğraf makinesi, kamera vb. araçları sınav süresince ve sınav sonrası binayı terk edene kadar kapalı konumda tutmaları zorunludur.
Tıp Dil Sınavı’nın cevap kâğıtları Ankara Üniversitesi’nde optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Değerlendirme sırasında yalnız doğru cevaplar dikkate alınacak, yanlış cevaplar dikkate alınmayacaktır. Adayların doğru cevap sayıları toplanarak 100 üzerinden TIP DİL sınavı puanları hesaplanacaktır. Adayın bu sınavda başarılı sayılması için en az 50 (elli) alması gerekmektedir.
Sonuçların elektronik ortamda açıklanmasından sonra on gün içerisinde (sonuçların açıklandığı tarihten bir gün sonra başlamak üzere) dilekçe yazarak Sınav Merkezine başvurulmalıdır. Sınav sorularına ilişkin itirazlar ise, sınav tarihinden itibaren beş iş günü içerisinde aynı şekilde yapılmalıdır. Bu adayların inceleme masrafları karşılığı olan 5 TL’yi, TÖMER’in Ziraat Bankası hesabına yatırmaları ve dekontunu dilekçelerine eklemeleri gerekmektedir.
Görme Engeli Olan Adaylar İçin; Adaylara refakatçi verilir ve adayların tekli salonlarda sınava alınmaları sağlanır .Sınav soru ve süre miktarlarına göre belirlenen ölçüde ek süre verilir. Bu adayların soru kitapçığını kendilerinin okumasına izin verilmez. Soru kitapçığını kendi okuyabilecek durumda olan görme engelli adaylara, talepleri doğrultusunda 9 ya da 14 punto yazı karakterinde yazılmış soru kitapçığı ile işaretleyici yardımı verilir. İşitme Engeli Olan Adaylar İçin; İşitme engelli adaylara istenildiğinde refakatçi verilir. İşitme cihazları ile sınava girebilirler. Bedensel Engeli Olan Adaylar İçin; İşaretleyici yardımına ihtiyacı olan bedensel engelli adaylara işaretleyici yardımı veril
Adaylar sınav sonuçlarını, www.tipdil.ankara.edu.tr  internet adresinden öğrenebileceklerdir.
Tıp Dil Sınavına sadece Ankara’da girebilirsiniz.
Sınav ücretini yatırdıktan sonra http://tipdil.ankara.edu.tr/sinav_kaydi sayfasına referans numaranızı ve sistemde kayıtlı e-posta adresinizi giriniz ve “devam>>” tuşuna basınız. Eğer ödeme bilgileriniz sistemimize aktarılmış ve girdiğiniz bilgiler doğru ise başvurusu sayfasına yönlendirileceksiniz. Başvuru formu sayfasında yıldız ile belirtilmiş tüm alanlar doldurulmalıdır. Aday Başvuru Formunda: A. Referans No B. SINAV GİRİŞ YERİ C. AD D. SOYAD E. Uyruk F. E-posta G. Kimlik Numaranız H.Cinsiyet I. Doğum Tarihi (yıl-ay-gün) Ör:1985-10-01 **Format çok önemlidir. J. Baba Adı K. Nüfusa Kayıtlı Olduğunuz Yer L. Doğum Yeriniz M. Cep Telefonu Numaranız N.Yazışma Adresi O.Yazışma Adresinizin Bağlı Olduğu İl P. Yazışma Adresinizin Bağlı Olduğu İlçe R. Yazışma Adresinizin Bağlı Olduğu Ülke S. Eğitim Bilginiz T. Mezun olduğunuz, şu anda okuduğunuz/ ya da uzmanlık öğrencisi olduğunuz üniversite U. Sınava Girmek İstediğiniz Dil Seçeneği V. Engelli durumu kısımları doldurulmalıdır. Başvurunuzu başarılı ile gerçekleştirdiğinizde karşınıza “TIPDİL 2014 aday numaranız” çıkacaktır. Sınav ile ilgili bütün işlemlerinizi bu numara ile gerçekleştireceğiniz için bu numarayı saklamanız gerekmektedir.
Evet, YDS den 50 puan almadan bilim sınavına giremezsiniz.
Tıpta Uzmanlık Sınavında bilim sınavına girmek için adayların YDS den 50 puan alması gerekir .YDS , TUS için tek dil sınavıdır.

DUS

Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı olan DUS aynen Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) olduğu gibi Diş Hekimliği Fakültelerinde uzmanlık eğitimi yapacak öğrencileri objektif kriterlere göre seçmek için yapılacak olan bir sınavdır. Önceki durumda diş hekimliğinde bulunan uzmanlık alanlarına (Ağız, Yüz ve Çene Cerrahisi; Ağız, Yüz ve Çene Radyolojisi; Ortodonti; Endodonti; Pedodonti; Periodontoloji ve Protetik Diş Tedavisi, Restoratif Siş Tedavisi) ALES ve KPDS sınavı ve mülakat ile seçilen adaylar artık merkezi olarak yapılacak olan bu sıralama sınavında belirli bir kontenjana girmek zorunda olacaklar. Bu şekilde doktoraya alımlarda uzun zamandır ifade edilen haksızlıkların da son bulması bekleniyor. diş hekimliği uzmanlık sınavı, dus (Diş Hekimliği uzmanı) olmak için artık DUS’a girmek gerekecek.
DUS sınavının aynen TUS sınavında olduğu gibi yılda iki defa yapılması öngörülüyor. Güncelleme: Sınav Ankara, İstanbul ve İzmir’de aynı anda yapılacak.
DUS’u Sağlık Bakanlığı adına ÖSYM’nin belirlediği bir akademik kurul hazırlayacak. Sınavın yürütülmesini, okunmasını ve açıklanmasını ÖSYM yapacak.
Kontenjanlar her yıl Sağlık Bakanlığının üniversiteler ile beraber belirleyeceği sayıya göre saptanacak. Yapılan tahminler bu sayının özellikle belli branşlar için fazla olmayacağı yönünde.
Bu konuda hali hazırda net bir açıklama yok. ÖSYM tarafından ilk defa icr edilen sınavlarda yapıldığı örnek bir soru setinin kamuoyuna duyurulması bekleniyor ama bu gerçekleşmeyebilir. Sınavda 100 Temel Bilimler 100 de Klinik Bilimler olma üzere toplam 200 soru sorulacak. Klinik bölümler konularının aynı zamanda diş hekimliğinde uzmanlık alanları olan 8 konudan çıkması beklenirken; Temel Bilimler sorularının anatomi, patoloji, farmakoloji, histoloji, mikrobiyoloji gibi temel tıp bilimlerinden çıkması muhtemel gözüküyor. Güncelleme: Sınavda ”Diş Hekimliği Temel Bilimler Testi” ve ”Diş Hekimliği Klinik Bilimler Testi” olmak üzere iki test bulunacak. Diş Hekimliği Temel Bilimler Testi 40, Diş Hekimliği Klinik Bilimler Testi ise 80 sorudan oluşacak. Yani adaylara tek oturumda toplam 120 soru sorulacak
KPDS veya ÜDS şartı 50 olarak belirlenmiş durumda .DUS’ta Puan Kesintisi Olacak Mı Uzmanlık eğitimine devam etmekte iken sınava girildiğinde, bir uzmanlık alanına yerleştirildiği halde eğitime başlamayanların takip eden ilk sınavda, uzmanlık eğitimine devam etmekte iken istifa edenlerin istifalarını takip eden ilk sınavda adayların puanları %2 oranında düşürülecektir.
Erkek diş doktorları için en çok merak edilen konuların başında hiç şüphesiz askerlik geliyor. DUS yönetmeliğine göre DUS’a başvuracak adayların askerlikle bir ilişkisinin bulunmaması (tecil, muaf veya icra etmiş olmak) gerekiyor.
Yasanın getirdiği en önemli gelişmelerden biri yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce doktoraya başlamış veya bitirmiş olanlara uzmanlık hakkı ve belgesinin verilmesidir.
Buraya başlığı açıklayacak, bilgi içeren ve faydalı kısa bir açıklama yazın.

KPSS

KPSS A kadro puanlarınızın hesaplanabilmesi için YDS ye girmeniz gerekmektedir.
Hayır, şuana kadar sadece YDS nin ÜDS ve KPDS benzeri bir sınav olacağı söylendi.
Hayır, şuana kadar sadece YDS nin ÜDS ve KPDS benzeri bir sınav olacağı söylendi.
Hayır, şuana kadar sadece YDS nin ÜDS ve KPDS benzeri bir sınav olacağı söylendi.
2013 den itibaren KPSS A grubu kadrolar için YDS puanları dikkate alınacaktır.

YDT / YKS-DİL

Hayır. YDT / YKS-DİL adayları YDT / YKS-DİL'e girecekler.
Hayır,YDT / YKS-DİL adaylarının puanları YDT / YKS-DİL sınavına göre hesaplanacaktır.
YDT / YKS-DİL adaylarının YDT / YKS-DİL sınavına girmesi gerekmektedir. YDS ye giremezler.
YDT / YKS-DİL5 (Yabancı Dil)  Sınavı Haziran ayında yapılacaktır.

KPDS

YDS den önce alınan ÜDS ve KPDS puanları hala geçerli, ÖSYM tarafından bunun aksine bir açıklama yapılmamıştır.
KPDS puan dereceleri şu şekildedir: a) 90-100 arasında puan alanlar (A) seviyesinde, b) 80-89 arasında puan alanlar (B) seviyesinde, c) 70-79 arasında puan alanlar (C) seviyesinde, ç) 60-69 arasında puan alanlar (D) seviyesinde, d) 50-59 arasında puan alanlar (E) seviyesinde kabul edilecektir.
Mevcut KPDS ve ÜDS’nin geçerlilikleri devam edecek ve yeni gelenler YDS’ye girecek. YDS, KPDS ve ÜDS ile eşdeğerlilikte olacak.
Adayların Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme sınavı ( YDS ) ye girmesi gerekmektedir.
ÜDS’nin geçerlilik süre kısıtlaması yoktur. ÖSYM Başkanı Ali Demir yaptığı açıklamada KPDS ve ÜDS’nin geçerliliğinin devam edeceğini ve yeni gelenlerin YDS’ye gireceğini söylemiştir. Bu yıl yapılacak YDS’nin, KPDS ve ÜDS ile eşdeğerlilikte olmasının sağlanacağını, dolayısıyla bu sınava geçişte bir sorun olmayacağını belirtmiştir.

UDS

YDS den önce alınan ÜDS ve KPDS puanları hala geçerli, ÖSYM tarafından bunun aksine bir açıklama yapılmamıştır.
ÜDS puan dereceleri şu şekildedir: a) 90-100 arasında puan alanlar (A) seviyesinde, b) 80-89 arasında puan alanlar (B) seviyesinde, c) 70-79 arasında puan alanlar (C) seviyesinde, ç) 60-69 arasında puan alanlar (D) seviyesinde, d) 50-59 arasında puan alanlar (E) seviyesinde kabul edilecektir.
ÜDS’nin geçerlilik süre kısıtlaması yoktur. ÖSYM Başkanı Ali Demir yaptığı açıklamada KPDS ve ÜDS’nin geçerliliğinin devam edeceğini ve yeni gelenlerin YDS’ye gireceğini söylemiştir. Bu yıl yapılacak YDS’nin, KPDS ve ÜDS ile eşdeğerlilikte olmasının sağlanacağını, dolayısıyla bu sınava geçişte bir sorun olmayacağını belirtmiştir.

Sorunuzun cevabını bulamadınız mı?